2012-10-11: Chablis Premier Cru

Chablis är generellt ett klassiskt skaldjursvin med hög syra, framträdande toner av mineral och inte sällan äpple. Vinerna som provningsledare Anders Hedqvist hade valt ut till denna provning gjorde oss inte besvikna.

  1. La Chablisienne “La Singulière” 2008 (159 kr)
  2. La Chablisienne “Mont de Milieu” 2009 (209 kr)
  3. Jean Marc Brocard “Montmais” 2008 (199 kr)
  4. Jean Marc Brocard “Montée de Tonnerre” 2008 (189 kr)
  5. Jean-Paul & Benoit Droin “Fourchaume” 2008 (233 kr)
  6. William Fèvre “Les Lys” 2008 (249 kr)

Helblindprovningen ledde till dessa spridda skurar:

1 2 3 4 5 6
Bäst: 2 3 1 2 1
Sämst: 1 1 3 3

Vin nr 3 får betraktas som kvällens vinnare, och nr 6 som förlorare.

Vin nr 1 upplevdes av de flesta som ganska balanserat, med en syra som inte var så skarp men fungerade fint med de frukttoner av citron och äpple som dominerade.                 Vissa upplevde också exotisk frukt.

Vin nr 2 bjöd på lite mer oxiderade och komplexa toner av våta stenar, jord, yllestrumpor, krita men även gula äpplen.

Vin nr 3 vann på en lång generös smak där det mesta fick plats.                                        Här återfanns äpplen och nötter tillsammans med strama mineraltoner och en fin syra.

Vin nr 4 hade en del söt frukt, mineral och viss örtighet men vad det gällde syran gick åsikterna isär; några tyckte att den var för klen för att balansera det söta medan andra upplevde att syran var för hög.

Vin nr 5 blev något av en kontrovers, någon upplevde den korkskadad, andra tyckte att skevheten i smaken snarare var intressant och liknade den med ett äpple som börjat skrumpna en aning. Även syran hade ändrat karaktär åt det mognare hållet, till skillnad från den citron vi känt på andra håll under provningen liknade den här mer mogen apelsin.

Vin nr 6 var också en annorlunda upplevelse där det allestädes närvarande äpplet och den höga syran ackompanjerades av ketchup, sågspån, rönnbärsgelé, gammal byrå/lada, charkuterier, earl grey. Eftersmaken bjöd på brödighet i likhet med avslagen champagne.

Sammanfattningsvis en mycket lyckad och intressant provning som avslutades med en hel del svampprat.

/Sofia Hellqvist

Foto: Erik Ylipää

Foto: Erik Ylipää

2012-10-05: Fredagsmys med Vincollegiet

Vincollegiets första fredagsmys blev en hejdundrande succé, med uppåt tjugo deltagare och nästan lika många flaskor vin att prova. Lokalen blev för ovanlighetens skull (på grund av en bokningsmiss) inte föreningens källare utan ett kontor i närheten, men gott om levande ljus och tilltugg i form av åtta sorters hårdost, rillette och tårta(!) gjorde att mysstämningen infann sig med råge. Faktum var att de sista deltagarna gick hem efter midnatt, vilket ju får anses exceptionellt för en CVP-provning. Några detaljerade provningsanteckningar fördes inte denna kväll och följaktligen blev det ingen röstning heller – dessutom missade vi att anteckna exakt vilka viner som avnjöts.. Men i grova drag såg uppställningen ut som följer: tre åldrande rieslingar (samtliga från nittiotalet), en Sancerre, ett par rödviner från nya världen (zinfandel respektive sydafrikansk GSM), idel italienska rödviner med tonvikt på Valpolicella samt ett par exotiska inslag: ett georgiskt sött rödvin och en riktig raritet: Moselriesling årgång 2000 på mörkblå kattformad flaska som Claes fått med sig från sin mamma. Den sista i likhet med övriga rieslingar rejält mogen. Kort sagt en mycket njutbar och intressant uppställning! Deltagarna tycktes eniga om att det inte får dröja för länge till nästa fredagsmys, då kanske med tema champagne eller mustiga köttgrytor.

/Peter

Foto: David Bauman

Foto: Sofia Hellqvist

Foto: Sofia Hellqvist

Foto: Sofia Hellqvist

Foto: Sofia Hellqvist

Faluröda druvor – vinlandet Sveriges historia

Det är rubriken när Vetenskapsradion Historia gör en djupdykning i Sveriges vinhistoria. Följ med till Blaxsta Vingård i Sörmland där världens nordligaste vindruvor för kommersiell vinproduktion odlas och lyssna till vinhistorikern Paulina Rytkönen när hon berättar hur vinet på allvar slog igenom i Sverige till följd av efterkrigstidens ekonomiska tillväxt.

Programmet hittar du här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=407&artikel=5292087