2015-03-11: Viner från före CVP:s grundande: Bourgogne

 

Denna provning är den andra i ordningen på temat viner före CVPs grundande, denna gång röd bourgogne. Viner till stor del uppfödda utan kemikalier och konstgödsel, men säkert med en god del svavel som borgar för ett långt liv i bra årgångar. Under Mikke Melbis ledning koncentrerar vi oss på de bästa åren som oftast leverar trots den höga åldern.

1. Rönnbär, röda vinbär, lingon, mineral, hög syra och lite kort i smaken

2. Fin lite varm doft (tyckte de flesta) med stall och smultron, tyvärr levde inte smaken upp utan upplevdes lite tunn.

3. Här är det örter som salvia och mynta som samsas med kaffe.

4. Doften är full av rökt kött och nötter och smaken bjuder på umami; soja, buljong, sesamolja.

5. Även här är det kryddigt då vitpeppar, örter och te samsas med kaffe, chark, viss bärighet och även lite kokta morötter.

6. Oxideringstonerna överväger med sälta lik torr sherry och ton av buljong.

7, Kvällens kanske mest udda vin som fick lika delar bäst- och sämströster: fet och levrig med bränt socker och viss nötighet.

foto: Sofia Hellqvist

foto: Sofia Hellqvist

foto: Sofia Hellqvist

/Sofia H

 

1    2 3 4      5      6      7
Bäst: –     2 3 3      3      –      3
Sämst: 1    1 1 2      2      4      3

2015-02-25: Vertikal Bertrand Ambroise Corton le Rogne

Bertrand Ambroise har sedan 1987 drivit Maison Bertrand Ambroise, en firma som för närvarande är under omställning till ekologisk odling. Man tillverkar både rött och vitt vin i modern stil från totalt ca 17 ha. De röda vinerna är mörka och täta, lagrade på ny ek, och baseras på fullt mogna druvor. Den geografiska spännvidden är stor, och man gör förutom rött från lägen i Nuits St. Georges även Clos de Vougeot och Corton, samt vitt från St. Aubin och Corton Charlemagne. Denna vertikalprovning omfattade 6 representativa årgångar från ett av Ambroises Grand Cru, nämligen Corton Le Rognet.

Vin 1: 2002
Vin 2: 2003
Vin 3: 2004
Vin 4: 2005
Vin 5: 2009
Vin 6: 2010

Röstning

1 2 3 4 5 6
Bäst: 1 3 5 4
Sämst: 2 3 1 3 1 3

Generellt tyckte provarna att vinerna var av bra kvalitet. Samtliga viner hade Ambroises typiska moderna husstil – de var fruktdrivna och lättillgängliga, med väl integrerade syror och tanniner i kombination med bra fatbehandling. Intressant att notera var hur stora skillnader årgångsvariationen verkligen ger, där 2004 upplevdes mest mogen, men lättare i stilen än de övriga åren. De yngsta årgångarna 2009 och 2010 hade rik frukt och bra struktur, och kändes lovande för framtiden, men var dock njutbara redan nu. Vidare utmärkte sig 2003 med mycket låga syror, men uppvisade trots det en god och balanserad helhet tack vare den fina mogna frukten – ett ganska bra exempel från denna annars alltför varma årgång. Årgång 2005 var som väntat ett vin i fin balans, med distinkta syror och tanniner och god lovande frukt. Slutligen framstod 02:an som elegant och balanserad, typisk för årgången. Samtliga viner var tillgängliga, även om de tre yngsta har mycket mer att ge med tiden.

/provningsledare Tomasz Janosik